Ta bort ärr efter finnar

Du kan aldrig ta bort alla akneärr. Däremot kan du minska ärren och göra de finare med hjälp av olika behandlingar och metoder. Så som med laser, fillers, kirurgi, kemisk peeling och dermabrasion.


Laser är den effektivaste behandlingsformen

akneärrDet finns två olika lasermetoder som kan minska dina akneärr med upp till 70 procent: Fraxellaser och koldioxidlaser.

Fraxellaser

Med fraxellaser så börjar kroppens läkesystem att producera frisk hudvävnad med hjälp av laserstrålar som gör tusentals små kanaler i huden. Detta påverkar underhuden och har alltså ingen slipande effekt.

För att få resultat krävs tre till fem behandlingar med en månads mellanrum. Varje behandling kostar ungefär 8 000 kronor.

Koldioxidlaser

Med koldioxidlaser så slipas huden så att det blir en öppen såryta. Detta är en tuffare behandling än fraxellaser och görs under narkos. Det krävs oftast bara en behandling vilket kostar ungefär 32 000 kronor.

Fillers kan fylla ut ärren

Akneärr kan väldigt effektivt fyllas ut med hyaluronsyra som finns i exempelvis Restylane och Juvederm. Hyaluronsyra bryts ned med tiden och behöver fyllas på ungefär en gång om året.  En behandling kostar ungefär 2.500-10.000 kronor beroende på hur mycket ärr du har.

Kirurgi vid enstaka ärr

Enstaka ärr kan skäras bort rent kirurgiskt. Detta på relativt grunda ärr. En behandling kostar ungefär 2500 kronor.

Kemisk peeling, dermabrasion och microdermabrasion

Kemisk peeling och dermabrasion är de behandlingsmetoder som ger minst resultat på ärr av de behandlingsmetoderna som är nämnda i denna artikel.

Detta eftersom de bara påverkar hudens ytligaste lager medan ärr efter finnar sitter mycket djupare. Man kan aldrig ta bort ärr med dessa metoder men man kan ibland göra ärren finare.