Ta bort ärr

Om ditt ärr har läkt på ett osmickrande sätt så finns det olika behandlingar för att korrigera detta. Även akneärr kan förbättras även om de inte helt kan försvinna.


Behandla ärr på skönhetsklinik

Indragen ärrvävnad

Det går att snygga till ärr som fått indragen ärrvävnad med hjälp av operation på en skönhetsklinik. Då skär man ofta bort ärret för att sedan föra in fettlager under huden.

Ärr i ansiktet

Vid ärr i ansiktet så slipar man oftast all hud i ansiktet så att huden blir på samma nivå.

Upphöjda ärr

Om du har haft en väldigt aktiv ärrbildning så är det lätt att du får upphöjda ärr. Dessa behandlas bäst med att ärret skärs bort i samband med strål- eller kortisonbehandling.

Även frysning, silikonplattor och tryckbehandling med kompressionsförband rekommenderas ibland beroende på ärrets karaktär.

dermabrasion

Dermabrasion (hudslipning) innebär att överhuden och en del av läderhuden slipas ner med en slipmaskin. Detta för att exempelvis minska akneärr.

Akneärr

Vilken behandling du behöver beror på omfattningen av dina ärr och vad du har för hudtyp. Behandling mot akneärr kan ske med laserbehandling, fraxel, kemisk peeling och fillers.

Det är svårt att helt ta bort akneärr men med hjälp av behandling så sker förbättringar av ärren.

Krämer kan bleka ärr

Det finns flera olika krämer som sägs fungera mot ärr. Vissa av dessa krämer har en dokumenterad effekt på att de dämpar inflammationen i ärret och därmed tar bort de röda i ärret snabbare som kan finnas i ett relativt nytt ärr.

Krämer kan alltså inte ta bort ett ärr, men kan ta bort den rödlila tonen i ett ärr.

Behandla ärr inom sjukvården

Vid vissa ärr kan du få behandlingen betald av staten. Kontakta därför alltid din vårdcentral först för att se vad sjukvården kan göra för dig.