Ärr efter kejsarsnitt

Idag blir de flesta ärr efter kejsarsnitt fina och göms från andra under bikinitrosor. För att få ett så fint ärr som möjligt kan du tejpa ärret med kirurgtejp de första sex månaderna.


Kejsarsnitt läggs oftast som ett bikinisnittärr efter kejsarsnittIdag är det vanligast att snittet läggs horisontellt längst magen. Detta kallas för ett bikinisnitt.

Bikinisnittet brukar vara 15-20 centimeter långt och sitta ovanför blygdbenet. Alltså i den övre delen av könshåret. I och med detta så göms snittet bakom trosorna eller bikinin.

Det är bara i undantagsfall som snittet görs lodrätt, alltså från navel ner till blygdbenet.

Om du har fött kejsarsnitt tidigare så snittas du i det gamla ärret.

Ärrbildning efter ett kejsarsnitt

Såret läker efter ungefär sex veckor. Efter två månader brukar du fortfarande känna av det lite när du sätter dig upp i sängen men i övrigt så har du inga besvär.

Återhämtningen tar dock lite längre tid eftersom livmodern behöver tid för att läka. Du bör därför vänta med att bli gravid det första året.

Först efter ett åt kan du se hur ärret slutgiltigt kommer att se ut.

För att få ett så snyggt ärr som möjligt

För att ärret ska läka så bra som möjligt ska du tejpa ärret med kirurgtejp de första sex månaderna.

Det är också bra att skydda ärret från solen den första sommaren. På dig som blivit snittad med bikinisnitt så syns nästan inte ärret alls efter en tid.

Om såret har blivit infekterad och gått upp så kan ärret bli mer synligt. Om såret blöder mycket, varar eller om du får feber ska du kontakta en läkare.