Ärrbildning

Ärr kan uppstå om du har fått en hudskada som är djupare än hudens yttersta lager. Detta kan orsakas av exempelvis kirurgi, akne, olyckor och vattkoppor. I många fall kan du få ersättning från din försäkring.


Orsaker till ärrbildning i huden

Ett ärr uppstår om hudens djupare lager har blivit skadat. Det tar minst ett år från det att huden skadats till det att man kan se hur ärret slutgiltigt kommer att se ut.

ärrÄrr efter kirurgiska ingrepp

Efter ett kirurgiskt ingrepp så får du alltid ett ärr. Däremot så kan vissa ärr döljas bättre genom att skära i naturliga veck.

Ärr efter finnar

Om du lider av akne så är det viktigt att du får behandling så fort som möjligt så att det inte leder till akneärr.

Om du redan har drabbats av akneärr så finns det flera olika metoder som sägs hjälpa mot detta. Ofta så behövs en kombination av flera för ett bra resultat.

Exempel på metoder som lovar förbättring av akneärr är fillers, laser, kemisk peeling, mekanisk peeling, microneedling och kirurgi.

Ärr efter vattkoppor

Det är vanligt att ärr kan finnas kvar en tid efter att vattkopporna torkad. I de flesta fall blir inte dessa är bestående. I vissa fall kan tyvärr vattkoppor lämna ärr. Försök därför att inte klia på vattkopporna och att bada och klapptorka med en handduk istället för att gnugga. 

Förebygg fula ärr

För att undvika att få fula ärr är det viktigt att du undviker att få en infektion i såret. Ärr efter infekterade sår är oftast mer synliga än andra ärr.

Täck gärna såret med sårtejp. Detta efter att stygnen har tagits bort. Fortsätt med sårtejp under flera veckor eller längre för att få så fint ärr som möjligt.

Sola inte på ärret det första halvåret.

Många olika behandlingar

Det finns inte en enda behandling som passar på alla ärr. Därför är det alltid bäst att du gör en konsultation med en hudläkare innan du startar någon form av behandling. Gärna så nära inpå skadan som möjligt. Fel behandling kan nämligen istället förvärra dina ärr.

Ärr kan behandlas med kirurgi, slipning, laser, IPL, injektioner, fillers, tryckbehandling, silikonplåster, silikonsalva, microneedling och blekande salvor.

Vad som är bäst för dina ärr beror på vilka sorts ärr du har och i vilken läkningsfas ärret är i.

Ersättning från försäkring på grund av ärr

Om du har rätt försäkring och ditt ärr har uppstått från en olycka eller en sjukdom så kan du få ersättning för ditt ärr.

Hur mycket du får i ersättning beror på ditt lidande, ärrets storlek, dess placering och din ålder.